Archive for the ‘Μαθητ. Δραστηριότητες’ Category
Για 3η συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας παρακολουθεί από κοντά την αρχαιολογική σκαπάνη και τον πλούτο των ευρημάτων της Αρχαίας Τενέας αγκαλιάζοντάς τα με πολιτιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που διενεργούν οι καθηγητές και οι μαθητές του σχολείου μας και παρουσιάζονται σε εκπαιδευτικά συνέδρια! Η τιμή και η περηφάνεια μεγάλη για μια τόσο σπουδαία ανακάλυψη που διαρκώς φέρνει στο φως τον πλούτο της. Read the rest of this entry »
Στις 16 Μαΐου 2023 στον φιλόξενο χώρο του αμφιθεάτρου 4ου ΓΕΛ Κορίνθου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του τρέχοντος σχολικού έτους ενώπιον της υπεύθυνης κ. Τσαπάλου Αναστασίας. Μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ελληνικές αρχαιότητες στα μουσεία του εξωτερικού», το οποίο συντόνισε η Διευθύντρια κ. Στάθη Βασιλική. Και του χρόνου!
Την 1-12-2017 οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας που έχουν ως μάθημα επιλογής τη γαλλική γλώσσα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γαλλική Πρεσβεία. Εκεί ξεναγήθηκαν, έλαβαν πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτηρίου και ενημερώθηκαν για τον ρόλο και τη λειτουργία της πρεσβείας. Οι μαθητές εντυπωσιασμένοι από τον χώρο και τη φιλοξενία αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά την υπεύθυνη της ξενάγησης, κ. Βαλερύ Καμύ.
ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ σχετικό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνέχεια υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Πάτρα αγωνίστηκαν σε αθλήματα των αγώνων.
Εκεί στην κοιλάδα
την κατάφυτη
υπό την αιγίδα του Διός
όλη Μεσόγειος
ένα εύρημα.
Ελλανοδίκες σεβαστοί,
της υπακοής την τιμή
κρατήστε ανέγγιχτη.
Εκεί στις όχθες των ποταμών
Πέλοπας και Ηρακλής
μάρτυρες ιερού θεσμού
κλήρου ζωής.
Το ποίημα και η ζωγραφιά δημιουργήθηκαν από τους μαθητές του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής με αφορμή το βίντεο που παρακολούθησαν οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας «Ολυμπία-Οι ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων», Ντοκιμαντέρ, 2016
Υπεύθυνοι Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής
- Χάψα Μαίρη, Ρουμπέκα Μαριλένα
Συμμετέχοντες μαθητές
- Γκούλελης Παύλος, Γ΄ Λυκείου
- Αναστασίου Νίκη, Β΄ Λυκείου
- Καπετανοπούλου Αναστασία, Α΄ Λυκείου
- Βενετσάνου Μαρία, Α΄ Λυκείου
Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017: η πρώτη μέρα ενός υπέροχου ταξιδιού με προορισμό την Ιταλία, χώρα της Αναγέννησης και της πολιτιστικής «Άνοιξης» που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη! Φτάνοντας στο λιμάνι της Ανκόνας και συνειδητοποιώντας ότι, πλέον, βρισκόμαστε σε ξένο έδαφος, κατακλυζόμαστε οι περισσότεροι από πρωτόγνωρα συναισθήματα θαυμασμού, χαράς και υπέρμετρου ενθουσιασμού για ό,τι διαφορετικό παρατηρούσαμε! Μέχρι και ο ήλιος φαινόταν διαφορετικός! Το ταξίδι με το λεωφορείο προς τη Ρώμη μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την εξοχή της γειτονικής μας χώρας, η οποία ομολογουμένως διαφέρει από την ελληνική γη ως προς την βλάστηση. Μετά την άφιξή μας στην Ρώμη και ύστερα από την έξοδό μας για φαγητό στην περίφημη «Piazza Navona», συνειδητοποιήσαμε έκπληκτοι πως, σε αντίθεση με την Αθήνα, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, η Ρώμη μάλλον βρίσκεται σε «λήθαργο» κατά τις βραδινές ώρες! Την επόμενη ημέρα, όπου ευτυχώς ο καιρός ήταν ιδανικός, ξεναγηθήκαμε οδικώς στα αξιοθέατα της Ρώμης και επισκεφθήκαμε το Βατικανό, το μικρότερο κράτος του κόσμου που, όμως, έχει να επιδείξει ένα τεράστιο τμήμα της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: αποτελεί ουσιαστικά την «καρδιά» της αναγεννησιακής τέχνης. Την εντυπωσιακή ξενάγηση ακολούθησε γεύμα και απογευματινή περιήγηση σε εμπορικές λεωφόρους και σπουδαία αξιοθέατα, όπως το «Πάνθεον» και η περίφημη «Fontana di Trevi», το μαγευτικό συντριβάνι, στο οποίο ευχηθήκαμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας, ελπίζοντας στο μέλλον να επιστρέψουμε για να «ελέγξουμε» την αποτελεσματικότητά του!
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017: Ύστερα από μια υπέροχη βόλτα στους πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης αποχαιρετήσαμε την πόλη και κατευθυνθήκαμε προς την Φλωρεντία, διασχίζοντας την πανέμορφη εξοχή της Τοσκάνης. Αμπέλια και αμυγδαλιές κυριαρχούσαν στο τοπίο, υπενθυμίζοντάς μας την άνοιξη, την ιδανική εποχή για τέτοιου είδους ταξίδια. Έπειτα δε από μια σύντομη στάση στην γραφική Σιένα, όπου η θέα του ουρανού από τη στρογγυλή πλατεία δίνει την αίσθηση θόλου, καταφτάσαμε στην ολάνθιστη Φλωρεντία. Στην πόλη αυτή βρίσκεται συγκεντρωμένο το ένα τρίτο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που επιτεύχθηκε τον 15ο κυρίως αιώνα, επί κυριαρχίας της φιλότεχνης οικογένειας των Μεδίκων. Η αγάπη αυτής της οικογένειας για την τέχνη είναι ολοφάνερη και από τους πίνακες που κοσμούσαν τα σπίτια τους, πίνακες τους οποίους είχαμε την ευλογία να θαυμάσουμε στο παλάτι «Ufizzi» την επομένη. Η μέρα αυτή ολοκληρώθηκε με περιπάτους στο παγκοσμίου φήμης «Ponte Vecchio», αλλά και στην ξακουστή «Piazza de la Signoria», όπου πεντακόσια χρόνια πριν, συνεδρίαζε η Αρχοντία, η αριστοκρατία των πολιτών. Ακολούθησε βραδινή έξοδος για φαγητό και διασκέδαση.
Σάββατο 1 Απριλίου 2017: η ημέρα της επιστροφής στο λιμάνι της Ανκόνας και της επιβίβασης στο πλοίο που θα μας μετέφερε στην Πάτρα. Εξιστορώντας περιστατικά από το ταξίδι μας ο ένας στον άλλο και τρώγοντας ιταλικές παραδοσιακές λιχουδιές εξίσου γευστικές με τις πίτσες και τα παγωτά που δοκιμάσαμε στην Ιταλία, το ταξίδι της επιστροφής φάνηκε πολύ σύντομο.
Επιστρέφοντας, τέλος στην Κόρινθο, αισθανόμαστε ανυπομονησία για να ξανασυναντήσουμε τον τόπο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να τους αφηγηθούμε όσα ζήσαμε. Το ταξίδι αυτό θα μας μείνει αξέχαστο, ακριβώς γιατί μας έφερε σε επαφή με τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο αναγεννησιακό πολιτισμό και την ιταλική κουλτούρα αλλά και διότι μας έδωσε το έναυσμα και το κίνητρο να ταξιδεύουμε στον κόσμο, αποκομίζοντας εμπειρίες, γνωρίζοντας νέα πρόσωπα και διευρύνοντας ουσιαστικά τους πνευματικούς μας ορίζοντες.
Θα θέλατε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στις εταιρείες «Λαρσινός ΑΕ» και «Οικογένεια Στεργίου» για τις ευγενικές χορηγίες τους.
Λαλιώτη Χριστίνα
Β? Λυκείου
Στο πλαίσιο του 10ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κορινθίων και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας, συμμετείχε το σχολείο μας με το έργο του μαθητή της Β΄ Λυκείου Παύλου Γκούλελη «Η σύγκρουση δύο κόσμων». Τα παιδιά μας, με τη συνδρομή της καθηγήτριας κ. Αποστολίδου, εργάστηκαν με ζήλο και παρουσίασαν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Τα ευχαριστούμε για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν επί σκηνής. Ευχαριστούμε τις μαθήτριές μας Ελεάνα Μάρρα και Μαριλένα Παπακυριάκου για την υπέροχη ζωγραφιά τους για τα σκηνικά, καθώς και τον κ. Ντίνο Δουβή και την ομάδα του για την βοήθειά τους στα σκηνικά.
Συντελεστές:
Σενάριο ? Σκηνοθεσία ? Μουσική επιμέλεια: Παύλος Γκούλελης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Μπετσίστα
Σκηνικά: Ντίνος Δουβής, Ελεάνα Μάρρα, Μαριλένα Παπακυριάκου
Συντονισμός: Αρετή Αποστολίδου
Κοστούμια: Η ομάδα μας
Διανομή:
Πάρης: Παναγιώτης Μαρίνης
Έλενα: Ιωάννα Μπέκα
Herr J?rgen: Παύλος Γκούλελης
κα Κατερίνα: Νικολέτα Καρόλου
κος Νίκος: Χρήστος Πιτσίκος
κα Χριστίνα: Σταματίνα Παπουτσή
Ανδρέας: Γιώργος Πιτσίκος
Αφηγητής: Νείλος Τσίλης
Θεατής: Ραφαήλ Πετρουλάκης
Καφετζής ? Οδηγός: Θανάσης Παναγόπουλος
Δείτε επίσης: φωτογραφικό υλικό, σχολιασμό στα τοπικά μέσα
Το 4ο Λύκειο Κορίνθου συμμετείχε στο πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Κορινθίων και του Πνευματικού Κέντρου στις 7 και 9 Μαρτίου με ομάδες 40 μαθητών. Η ξενάγηση των μαθητών στην καινούρια πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου έγιναν από την κ. Δασκαλοπούλου Σοφία και τα δρώμενα πραγματοποιήθηκαν από την κ. Φάλια Παπαγιαννοπούλου. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα των υπευθύνων του Προγράμματος για το μάθημα της Ιστορίας, χάρηκαν τη βιωματική μάθηση και συμμετείχαν όλοι ενεργά και με ενθουσιασμό στη δραματοποίηση του χορικού της «Μήδειας» του Ευριπίδη. Μια μοναδική εμπειρία σε ένα ανοιξιάτικο φυσικό τοπίο γεμάτο χρώματα και μυρωδιές δίπλα στον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα!!
Την πρωτοβουλία για την επίσκεψη της Α? Λυκείου ανέλαβαν οι καθηγήτριες Χάψα Μαίρη και Ζωγράφου Φωτεινή, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Αναγνωστάκη Δαμιανή, Τοντικίδου Χριστίνα, Ρουμπέκα Μαριλένα και Τσιωτάκη Παναγιώτη.
Δείτε τις φωτογραφίες εδώ
Στις 17 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Παρασκευή, η Β΄ Λυκείου του 4ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ επισκέφθηκε το εργοστάσιο « Οικογ. Στεργίου » στα πλαίσια του μαθήματος Ερευνητική Εργασία ? Project « Διατροφή κ? Έφηβος ».
Η επίσκεψη περιελάμβανε κατ? αρχάς την υποδοχή των μαθητών και συνοδών καθηγητών από τον Δ/ντη της ζαχαροπλαστικής παραγωγής κ. Δελή. Εν συνεχεία οι μαθητές παρακολούθησαν προβολή που αφορούσε την δομή και τον τρόπο παραγωγής της επιχείρησης. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Δελή, την υπεύθυνο του τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, και τους μαθητές. Κατόπιν καθ? ομάδας οι μαθητές επισκέφθηκαν τον χώρο παραγωγής όπου διαπίστωσαν όλα όσα άκουσαν και είδαν κατά την προβολή ? συζήτηση. Όλοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι.
Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Το Σχολείο μας στα πλαίσια του εκπαιδευτικού περιεχομένου του περιπάτου παρακολούθησε την Έκθεση φωτογραφίας στο Συναυλιακό Χώρο «Μαρία Δημητριάδη» στην Κόρινθο «8 κάθετα, ? οριζόντια. Άπειρο, όπως η φωτογραφία, όπως ακριβώς και οι ματιές.»
25 μαθητές της «Λέσχης Φωτογραφίας του 4ου Γενικού Λυκείου», με υπεύθυνη καθηγήτρια της Λέσχης την κ. Χάψα Μαίρη, ξεναγήθηκαν στον φιλόξενο χώρο από τον κ. Κων/νο Γαλάνη, έναν από τους 10 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Έκθεση. Ενημερώθηκαν για τεχνικές της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, τα ερεθίσματα και τις θεματικές που αποτελούν αφόρμηση για τους καλλιτέχνες και για την ιδιαίτερη τέχνη της φωτογραφίας και τις πτυχές της.
Οι μαθητές της Α΄Λυκείου του σχολείου μας, αντίστοιχα, παρακολούθησε την Έκθεση Αρχαίων Εργαλείων που στεγάζεται στον Σταθμό Τρένων. Εκεί ο υπεύθυνος Μηχανικός Ντίνος Κορδώσης ξενάγησε τους μαθητές και εξήγησε την λειτουργία τους στις προσομοιώσεις που έχει δημιουργήσει. Τον ευχαριστούμε θερμά για την άοκνη προσπάθειά του και το χρόνο που μας διέθεσε (φωτογραφίες).
Στα πλαίσια υλοποίησης εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων το σχολείο μας πραγματοποίησε 26 και 27 Ιανουαρίου 2017 διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη με το πρόγραμμα «Η Μαγεία του Ελληνικού πολιτισμού και των Μαθηματικών» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων στη Μονεμβάσια.
Οι 35 μαθητές της Α? Λυκείου με τους συνοδούς καθηγητές τους είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μονεμβάσια , περιδιαβαίνοντας τα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας», να περιηγηθούν στο κάστρο της Πάνω Πόλης, να ξεναγηθούν στην Κάτω Πόλη και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και τις βιωματικές δραστηριότητες του ΚΠΕ.
Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό της επίσκεψης.
Χριστουγεννιάτικη Γιορτή 4ου ΓΕΛ Κορίνθου (23-12-2016)
Παραδοσιακά η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας βασίζεται στην πρωτοβουλία και την έμπνευση των μαθητών μας. Η φετινή γιορτή ήταν πρωτοβουλία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και υλοποιήθηκε με την συμμετοχή μαθητών όλων των τάξεων. Πηγή έμπνευσης η ιστορία του Εμπενίζερ Σκρούτζ από τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Καρόλου Ντίκενς, την οποία εμπλούτισαν με γνωστά τραγούδια.
Ο μαθητής Χρήστος Μαστρογιαννάκος έψαλε το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων «Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών…» . Η μαθήτρια Μαρίνα Σαρλή διάβασε κείμενο σχετικό με το νόημα της γιορτής. Στη συνέχεια η μαθήτρια Νατάσα Κουρτίδου απήγγειλε δικό της ποίημα, εμπνευσμένο από την ιστορία του Εμπενίζερ Σκρούτζ. Στο πιάνο τη συνόδευσε η μαθήτρια Στέλλα Καμακάρη. Στην οργάνωση της γιορτής βοήθησε η θεολόγος του σχολείου κ. Αποστολίδου Αρετή.
Στην ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ συμμετείχαν οι μαθητές:
Αφήγηση: Αιμιλιάνα Ζώγκου,
Νεαρός Σκρουτζ: Νείλος Τσίλης,
Σκρουτζ: Χαράλαμπος Μητροδήμας,
Μπομπ Κράτσιτ: Αλέξανδρος Λουκά,
Φρεντ: Κωνσταντίνος Καραμέρος,
Τζέικομπ Μάρλεϋ: Χρήστος Παππάς,
Κοπέλα του Σκρουτζ: Χριστίνα Ζώγαλη,
Μάρθα: Νικολέτα Καρόλου,
Μπελίντα: Αθηνά Νάσιου,
Τιμ: Θοδωρής Χρήστου,
Πνεύμα παρελθόντος: Εύη Λιλή,
Πνεύμα παρόντος: Γιώργος Καμαρός,
Πνεύμα μέλλοντος: Δάφνη Δουβίκα,
Συμμετείχαν: Νίκος Αλεξανδρόπουλος, Κωνσταντίνος Δημαράκης, Νίκος Μάρρας, Βασίλης Τζέκος
Σενάριο ? σκηνοθεσία: Αιμιλιάνα Ζώγκου, Αργυρώ Γεωργαλή
Σκηνικά: Αιμιλιάνα Ζώγκου, Ιωάννα Διονυσοπούλου, Ελεάννα Μάρρα, Μαρία Χριστοδούλου
Μουσική ? Τραγούδι: Μιχάλης Καμενίτσας, Διονύσης Νικολόπουλος, Χρήστος Πιτσίκος, Παύλος Γκούλελης, Στέλλα Καμακάρη, Κατερίνα Λυμπέρη, Άγγελος Σπηλιώτης
Φωτισμός ? ήχος: Μαρία Κωνσταντίνου, Πήτερ Κουτσός, Παύλος Κωνσταντίνου, Μάριος Κομίνη, Παναγιώτης Μαρίνης
Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές μας για την πρωτοβουλία, την έμπνευση και το κέφι τους. Ευχαριστούμε και τον κ. Κωνσταντίνου για την τεχνική υποστήριξη.
Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε δράση με τον κ. Δημήτρη Γαβαλά, ποιήτη, πρώην Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών, στα πλαίσια της μαθητικής ερευνητικής εργασίας Δημιουργικής Γραφής «Μιαν άλλη ανάγνωση του κόσμου», της Β΄Λυκείου.
Οι μαθητές συζήτησαν με τον κ. Γαβαλά και του έθεσαν ερωτήματα για την ποιητική τέχνη εν γένει και για κορυφαίους Έλληνες ποιητές, όπως επίσης και για τους τρόπους που ο ίδιος προσεγγίζει την ποίηση.
Τον ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία του στο σχολείο μας.